335 poze   73057 vizite

A Sistem Imunitar

Ajutati sitemul imunitar
O dieta echilibrata, saraca in grasimi este primul pas spre o imunitate de invidiat. Pentru ca o astfel de dieta imbunatateste functionarea limfocitelor T, moleculele din sange care ajuta organismul sa se protejeze de infectii

DR. LUANA SAHIAN Consultant in Nutritie MED CONSULT & CARE Str. Naum Ramniceanu, nr. 21, ap 2, sector 1, Bucuresti, 011615, Romania
Telefon: 0311.054.907 0744.496.124, www.luanasahian.ro
Atunci cand sistemul tau imunitar pare ca incepe sa scartaie, e semn ca ceva nu se intampla cum trebuie in viata ta. Poate ca e vorba de o alimentatie gresita, de lipsa miscarii ori de prea mult stres - identifica mai intai cauzele si apoi actioneaza rapid. Alimentatia joaca un rol important. Evita simile saturate (unt, untura, de cocos, carne rosie grasa) consuma grasimi monosaturate (ulei de masline, unt de arahide, nuci, alune, migdale) sau polisaturate (porumb, soia, floarea- soarelui, seminte de bumbac, te). La temperatura camerei, simile saturate sunt solide, efectul lor asupra nivelului colesterol este de a creste atat colesterolul de tip LDL (colesterolul rau), cat si colesterolul de tip HDL (colesterolul bun). Pe de alta parte, la temperatura camerei grasimile monosaturate sunt lichide, iar efectul asupra nivelului de colesterol este de a scadea colesterolul de tip LDL (colesterolul rau ) si de a creste colesterolul de tip HDL (colesterolul bun). Limiteaza-te la un maximum de 25% din numarul de kilocalorii consumat zilnic chiar si pentru aceste grasimi bune. Apoi, nu uita ca si consumul de proteine in proportii optime ajuta la buna functionare a organismului. Aminoacizii din proteine reprezinta caramizile care stau la baza constructiei
sistemului imunitar. Acestia ajuta la crearea anticorpilor si imbunatatesc functionarea leucocitelor care blocheaza invadarea organismului de catre agentii patogeni. Ideale sunt proteinele din peste, pui, oua, fasole, carne de vaca sau cele din produse din soia.
2 TIPURI DE CELULE SUNT PAZNICII NATURALI AI ORGANISMULUI
CAT MAI MULTE FRUCTE SI LEGUME
Dieta trebuie sa fie bogata in legume si fructe. In mod special, fructele si legumele rosii, portocalii, galbene sau verzi, care sunt pline de carotenoide si antioxidanti ajuta organismul sa distruga agentii patogeni care incearca sa il atace. Este necesar sa consumi, sub diverse forme, intre cinci si noua portii de legume si fructe zilnic. Ciupercile sunt bogate in seleniu si antioxidanti, varza este o buna sursa de glutation, citricele furnizeaza cantitati importante de vitamina C si flavonoide, usturoiul este bogat in antioxidanti, spanacul contine fibre, vitamina C si folati, iar cartofii dulci au vitamina A si betacaroten. O alta categorie de alimente care ar trebui sa fie prezenta in dieta candidatului la imunitate imbatabila este reprezentata de probiotice. Studii recente arata ca produsele care contin culturi de bacterii bune � cele denumite probiotice - previn sau reduc durata afectiunilor gastrointestinale, urogenitale sau pe cea a bolilor respiratorii. De aceea, produsele probiotice sau suplimentele alimentare de acest tip sunt recomandate in dieta zilnica (in aceasta categorie intra unele tipuri de iaurturi, branzeturi sau alte lactate care contin Lactobacili L Casei Immunitas sau Bifidobacterii). De asemenea, e important sa consumi multe lichide, pentru ca organismul sa aiba parte de hidratare optima si in acest sezon. Cei peste doi litri de lichide trebuie consumati zilnic nu doar vara, ci si in timpul anotimpului rece, pentru a preveni deshidratarea. Volumul sangelui se mentine constant prin mecanisme compensatorii de trecere a apei din sange in lichidul interstitial si invers. Astfel, daca volumul de sange creste ( prin ingestie de lichide), surplusul de apa trece la tesuturi (musculatura), si apoi se elimina prin rinichi. Daca volumul sanguin scade, apa din spatiile interstitiale trece in sange.
FA MISCARE!
Orice forma de activitate fizica completeaza de minune dieta si asigura o buna functionarea a organismului. Numeroase studii arata ca exercitiile fizice mode rate practicate insa cu regularitate intaresc organismul si scad riscul de imbolnavire cu pana la 50%. O greutate potrivita cu varsta, sexul, inaltimea si tipul de activitate desfasurata va ajuta sistemul imunitar sa functioneze la intreaga sa capacitate. De aceea, mentinerea greutatii in limite normale este esentiala pentru o imunitate buna.
2 MILIARDE DE CELULE CU ROL PROTECTOR FORMEAZA SISTEMUL IMUNITAR
DORMI BINE SI SCAPA DE STRES
Odihna ajuta organismul sa se refaca dupa o zi de munca si sa fi e pregatit sa intampine cu energie sufi cienta o noua zi. Au fost facute studii care arata ca sistemul imunitar este puternic afectat de lipsa orelor necesare de somn (adica sapte - noua ore pe noapte). Trebuie mentionat ca exista si o serie de factori care influenteaza sistemul imunitar in mod negativ. Stresul diminueaza raspunsul imunitar al organismului la agentii patogeni. Insomnia slabeste rezistenta organismului. Este una dintre cele frecvente tulburari de sanatate, mai des intalnita in cazul femeilor. Din cauza privarii de somn, corpul nu mai produce celulele necesare sistemului imunitar pentru a face fata infectiilor. Si anumite medicamente afecteaza imunitatea organismului. Administrarea repetata de antibiotice, antiinflamatoare steroidiene, dar si chimioterapia afecteaza serios sistemul imunitar. Expunerea indelungata la substante toxice (poluare atmosferica, mediu de lucru toxic, diversi solventi, metale grele) este un alt factor care afecteaza capacitatea corpului de a se detoxifica, regenera si revitaliza. Si asta pentru ca detoxifierea organismului prin eliminarea consumului de alcool, a substantelor stupefiante si a alimentelor nocive duce la o stimulare a imunitatii. Detoxifierea organismului este un proces deosebit de benefic, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor de natura exogena si endogena, imbunatateste metabolismul, creste imunitatea, regleaza tranzitul intestinal si mentine un bun tonus fizic si psihic. De aceea, este ideal sa faci o cura de detoxifiere la fiecare schimbare de anotimp.
O alimentatie echilibrata poate stimula sistemul imunitar, iar obiceiurile nesanatoase - consumul de hrana semipreparata sau bogata in grasimi, de sucuri carbogazoase sau bauturi alcoolice, ca si lipsa somnului sau a exercitiilor fizice - atenteaza serios la starea ta de sanatate.
imbr2
imbr2
imbr1
imbr1

Comentarii album • 1
elemer 10 februarie 2012  
interesant !!!!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.